ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Πακέτα διακοπών Προτάσεις για διακοπές όλο το χρόνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Πληροφορίες για τη χώρα

όνομα Σρι Λάνκα
κάτοικοι 18.720.000 (1997)
πρωτεύουσα Κολόμπο
γλώσσα Σινχάλα & Ταμίλ (αρκετοί μιλούν αγγλικά)
Θρησκεία Βουδιστές (69%), Ινδουιστές (15%), Χριστιανοί (8%), Μουσουλμάνοι (8%)
πολίτευμα Δημοκρατία
Ώρα +3 1/2 ώρες από την ώρα Ελλάδος (GMT+5 1/2)
Ηλεκτρική τάση 230V -240 V 50 Hz (τα ευρωπαϊκά φις δεν ταιριάζουν στις πρίζες )
Μέτρα & σταθμά: μετρικό σύστημα (σε ορισμένους δρόμους οι αποστάσεις αναγράφονται σε μίλια)

Ονειρεμένες τροπικές παραλίες, φυτείες τσαγιού, υπέροχοι άνθρωποι και αιώνιο καλοκαίρι. Σε αυτά προσθέστε τις μοναδικές γιορτές με τους στολισμένους ελέφαντες, βουδιστικούς ναούς, τις αρχαίες πόλεις Ανουρανταπούρα και Πολοναρούβα, τα εθνικά πάρκα με την άγρια ζωή και όλα αυτά εύκολα προσπελάσιμα στον ταξιδιώτη χάρις στις μικρές σχετικά αποστάσεις. Δυστυχώς, ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των αυτονομιστών Ταμίλ που διεκδικούν την αυτονομία του βορειοανατολικού τμήματος, και της νόμιμης κυβέρνησης του νησιού, έχουν αμαυρώσει την εικόνα του αληθινά γαλήνιου αυτού τόπου. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ειρηνευτικές συνομιλίες.
Επειδή η πολιτική κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα, πληροφορηθείτε τις τελευταίες εξελίξεις από διαφορετικές πηγές και διασταυρώστε τις. Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα βόρεια και ανατολικά, θεωρείται ασφαλές.

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδό σας στη χώρα εφόσον έχετε ελληνικό διαβατήριο και μπορείτε να παραμείνετε χωρίς διατυπώσεις μέχρι 30 μέρες

Καλύτερη εποχή

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη τροπική ζώνη και επηρεάζεται από 2 μουσώνες τον νοτιοδυτικό (Μαϊο μέχρι Αύγουστο) και τον βορειοανατολικό ( Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο). Οι μουσώνες επηρεάζουν μόνο την αντίστοιχη πλευρά του νησιού, που σημαίνει ότι όταν η ανατολική πλευρά δέχεται τις βροχές η δυτική είναι στεγνή και αντίστροφα. Οι θερμοκρασίες διατηρούνται όλο τον χρόνο στους 27 βαθμούς και πέφτουν όσο ανεβαίνετε σε μεγαλύτερα υψόμετρα φτάνοντας μέχρι τους 16 βαθμούς στη Νουβάρα Ελία (1800 μ.). Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επισκέπτονται τη Σρι Λάνκα από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο για να φύγουν μακριά από τον ευρωπαϊκό χειμώνα.

Άνθρωποι και ήθη

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα είναι ευγενικοί, ζεστοί, φιλόξενοι και με κάθε ευκαιρία θα προσπαθήσουν να σας πλησιάσουν και να συζητήσουν φιλικά μαζί σας αν και πολλοί ταξιδιώτες θα αισθανθούν ότι ανακρίνονται! Θα ζητήσουν να ανταλλάξετε διευθύνσεις και να τους στείλετε τη φωτογραφία που πιθανότατα τραβήξατε μαζί τους. Μην αμελήσετε να το κάνετε, αφού μια φωτογραφία μπορεί να έχει μεγάλη αξία ιδιαίτερα σε φτωχικά νοικοκυριά. Η οικογενειακή ζωή έχει πολύ μεγάλη σημασία στη Σρι Λάνκα, για το λόγο αυτό αν έχετε παιδιά μαζί σας, θα διαπιστώσετε πόσο πρόθυμοι είναι όλοι να σας βοηθήσουν και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ευχαρίστηση θα προσθέσουν επιπλέον κρεβάτια για τα παιδιά που σας συνοδεύουν.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ντύσιμο ανδρών και γυναικών και θα νιώσετε το ίδιο άνετα όπως στη χώρα σας. Μόνο στην περίπτωση που εισέρχεστε σε κάποιο ναό πρέπει να φοράτε μακριά παντελόνια οι άνδρες και μακρύ φόρεμα ή φούστα οι γυναίκες. Το κεφάλι σας πρέπει να είναι ακάλυπτο και τα πόδια σας γυμνά. Επίσης τα μπλουζάκια χωρίς μανίκια που αφήνουν τους ώμους γυμνούς, θεωρούνται άσεμνα για την είσοδό σας σε ναούς.
Όταν επισκέπτεστε κάποιο σπίτι (είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιος θα σας καλέσει σπίτι του) προσπαθήστε να ντυθείτε κατά το δυνατόν καλύτερα και να έχετε μαζί σας κάποιο μικρό συμβολικό δώρο, ακόμα και ένα κουτί μπισκότα ή ένα σακουλάκι τσάι είναι κατάλληλα. Επειδή θεωρείται αγένεια να ανοιχτεί το δώρο μπροστά σας απλά θα εξαφανιστεί. διακριτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το εκτίμησαν.

Κολόμπο

οι χαρακτηριστικοί ουρανοξύστες του ΚολόμποΤο Κολόμπο, η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού, είναι το σημείο εισόδου και εξόδου στη χώρα. Παρά το ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι ασυνήθιστα εύκολο και ευχάριστο να κινηθείτε στην πόλη. Εκτός από το εθνικό μουσείο, το εμπορικό κέντρο με πολύ καλά καταστήματα και τους περιπάτους στην παραλία (Galle Face Green) ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα να κάνετε.

 

 

 

 

Κάντυ

η τεχνητή λίμνη του Κάντυ με το ναό Dalada Maligawa στο βάθοςΈνα σπάνιας ομορφιάς τοπίο περιμένει όσους πάρουν το τρένο προς το Κάντυ, την πρωτεύουσα της ορεινής περιοχής αφού η σιδηροδρομική γραμμή σκαρφαλώνει ακολουθώντας άλλοτε τις στροφές των χειμάρρων και άλλοτε λεπτές κορυφογραμμές. Τα 500 μ. υψόμετρο δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα συγκριτικά με την υγρή ζέστη των παράκτιων περιοχών. Γύρω από την τεχνητή λίμνη ή προς τους γύρω λόφους υπάρχουν θαυμάσιες διαδρομές για περίπατο, το βασιλικό πάρκο, ο ναός Dalada Maligawa, στον οποίο φυλάγεται το δόντι του Βούδα και βουδιστικά μοναστήρια.

 

 

 

 Anuradhapura

Για 1000 περίπου χρόνια η Ανουρανταπούρα ήταν η πρωτεύουσα των Σιναλέζων βασιλιάδων που κυριαρχούσαν στη χώρα. Σήμερα μπορείτε να περιδιαβείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης με το περίφημο ιερό δέντρο (Bo tree), το αρχαιολογικό μουσείο και τις "ντάγκομπες" (παγόδες).

Polonnaruwa

Η αρχαία πόλη Πολαναρούβα είναι επίσης από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Σρι Λάνκα, απλωμένος όμως σε μεγάλη έκταση με ερείπια της αρχαίας πόλης, ναών και τα ερείπια του παλατιού. Με τα πόδια είναι αρκετά δύσκολο να μετακινηθείτε ανάμεσα στα διάφορα σημεία, ο καλύτερος τρόπος είναι να νοικιάσετε ποδήλατο ή ταξί.

Kataragama

η μεγάλη στούπα στη KataragamaΈνας ιερός τόπος λατρείας για βουδιστές, μουσουλμάνους και ινδουιστές, στις όχθες του ποταμού Ganga, είναι ένα σύμπλεγμα ναών και από τις 3 θρησκείες. Η αρμονική συνύπαρξη των 3 θρησκειών, δίνει μια ξεχωριστή πνευματικότητα και γαλήνη στο χώρο.

Εθνικά Πάρκα Bundala & Yala

Στο εθνικό πάρκο Μπαντάλα μπορείτε να δείτε κροκόδειλους, σπάνια είδη πουλιών και μερικές φορές άγριους ελέφαντες. Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν το πάρκο Γιάλα, στο οποίο είναι πιθανότερο να συναντήσετε ελέφαντες. Κροκόδειλοι, μαϊμούδες, βουβάλια και περίπου 20 λεοπαρδάλεις που είναι πολύ σπάνιο να τις δει κανείς, ζουν στο πάρκο αυτό. Θα χρειαστείτε οδηγό, τζιπ και το εισιτήριο του πάρκου, που όλα μαζί ανεβάζουν αρκετά τη συνολική τιμή που θα πληρώσετε. Επειδή το εισιτήριο στο Μπαντάλα είναι φτηνότερο υπάρχουν αναφορές ταξιδιωτών που πλήρωσαν είσοδο για το Γιάλα, αλλά ο οδηγός τους τους πήγε στο Μπαντάλα!

Tangala

Παραλίες με λευκή άμμο, φοίνικες και γαλανά ζεστά νερά του ινδικού. Κατά τη γνώμη μας εδώ θα βρείτε τις πιο όμορφες παραλίες μακριά από το μαζικό τουρισμό και τα ακριβά ξενοδοχεία. Ταξιδεύοντας βόρεια, υπάρχουν πλήθος από παραλίες και τουριστικά θέρετρα, αλλά με λιγότερη μαγεία (και πιθανώς βρώμικα νερά) όσο πλησιάζετε πιο κοντά στο Κολόμπο.

 

 

 

Galle

Η πιο ζωντανή ιστορική πόλη της Σρι Λάνκα, με το επιβλητικό ολλανδικό κάστρο, μουσεία, εκκλησίες, την ατμόσφαιρα της αποικιοκρατούμενης πόλης και το παλιό εμπορικό λιμάνι που σήμερα εξυπηρετεί ιδιωτικά γιοτ. Το τσουνάμι του 2004 χτύπησε το Galle με μεγάλη σφοδρότητα και δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πόλη σήμερα.

 

 

 

 

 

Nuwara Eliya

μαζεύοντας τσάι στις ορεινές πλαγιές κοντά στη Nuwara EliaΣτα 1800 μ. υψόμετρο η Nuwara Eliya ήταν το θέρετρο για τις διακοπές των άγγλων αλλά μέχρι και σήμερα η πόλη διατηρεί την ατμόσφαιρα της αποικιοκρατίας. Η πόλη περιβάλλεται από φυτείες τσαγιού. 20 χλμ. νοτιότερα βρίσκονται τα Horton Plains, λιβάδια σε οροπέδιο που τελειώνουν απότομα σε ένα κενό βάθους 700 μ. γνωστό σαν "Worlds End".

 

 

 

Adam's Peak

Από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, πλήθη προσκυνητών ανεβαίνουν στην κορυφή των 2.224 μ. που λέγεται ότι πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στη γη ο Αδάμ, όταν εδιώχθη από τον παράδεισο. Στην κορυφή υπάρχει πράγματι ένα αποτύπωνα ποδιού που ανάλογα με τη θρησκεία που πιστεύει κανείς ανήκει στον Αδάμ, στο Βούδα ή στο θεό Σίβα. Ανεξάρτητα όμως από το θεό που πιστεύει κανείς, η θέα είναι μοναδική ιδιαίτερα το ξημέρωμα. Για να βρεθείτε εκεί πριν το χάραμα, ξεκινήστε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα από το Dalhousie (Νταλ-χάους), υπολογίστε 3 -4 ώρες ανάβαση με σκαλοπάτια (μαζί με πλήθη κόσμου) και φροντίστε να έχετε κάτι ζεστό να φορέσετε όταν θα περιμένετε την ανατολή του ήλιου στην κορυφή.

Pinnewala (Πιννεβάλα) και οι ορφανοί ελέφαντες

οι φύλακες θα σας επιτρέψουν να ταίσετε γάλα τους μικρούς ελέφαντεςΤο πιο διάσημο μέρος στη Σρι Λάνκα είναι το ορφανοτροφείο ελεφάντων λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κάντυ. Μπορείτε να κυκλοφορήσετε ελεύθερα ανάμεσα στους νεαρούς ελέφαντες, θα τους δείτε να παίρνουν το μπάνιο τους στο ποτάμι και στους μικρότερους μπορείτε να τους δώσετε το γάλα τους με ένα τεράστιο μπιμπερό!

 

 

 

 


Sigiriya & Dambula

βραχογραφία στη ΣιγκρίγιαΣτη κορυφή του κάθετου βράχου ύψους 200 μ. βρίσκεται το κάστρο του Κασυάπα, από τον 5ο αιώνα, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σρι Λάνκα. Στη μέση περίπου της διαδρομής κατά την ανάβασή σας στο βράχο υπάρχουν μέσα σε σπηλιά, οι διάσημες ζωγραφιές με τις γυμνόστηθες γυναίκες της Σιγκιρίγια. Οι φύλακες δεν πρόκειται να σας επιτρέψουν να φωτογραφήσετε με φλας. Στη διαδρομή σας για τη Σιγκιρίγια σε απόσταση 19 χλμ. μην παραλείψετε να σταματήσετε στο ναό Νταμπούλα που βρίσκεται επίσης μέσα σε σπηλιά με πολύ καλή θέα της γύρω περιοχής.

 


 

 

 

Photos

Video

Φόρμα Ενδιαφέροντος

TIMEΣ:

 
Page 1 of 1  
Content